BoerenLeidse met Sleutels

De BoerenLeidse met Sleutels wordt al eeuwenlang gemaakt. Omdat de magere kaas ook bij hoge temperaturen goed houdbaar was, ging hij in de 17e eeuw op grote schaal mee op de VOC-schepen en de walvisvaarders. Sinds de 17e eeuw drukken de Leidse boerenkaasmakers een speciaal beeldmerk in de donkerrode korst.

De Keizershof is aangesloten bij de Vereniging van Boeren-Leidse kaasmakers. De boerenkaas, de BoerenLeidse-met-Sleutels en de boerenroomboter zijn door SlowFood opgenomen in de Ark van de Smaak.

Boeren Leyden Traditioneel

De Keizershof is een van de kaasmakers die zich hebben gekwalificeerd voor het premium label Boeren Leyden Traditioneel. In 2017 werd een nieuw SlowFood presidium gelanceerd, waarin de traditionele bereiding van Boeren-Leidse kaas werd vastgelegd. Via extra keuringen worden de allerbeste kazen hiervoor geselecteerd. Minimaal een jaar gerijpt, gemaakt van rauwe melk, in het weideseizoen als de koeien buiten lopen. 

Europees beschermd streekproduct

Sinds 1997 is de BoerenLeidse-met-Sleutels een Europees beschermd streekproduct. Als een van de weinige Nederlandse streekproducten kreeg deze eeuwenoude kaas de Europese Beschermde OorsprongsBenaming (B.O.B.).

Schuiven naar boven